4,34 млрд. евро е сумата, с която Европейската комисия (ЕК)

...
 4,34 млрд. евро е сумата, с която Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

ЕК глобява Google с 4,34 млрд. евро по случая с Android

 4,34 милиарда евро е сумата, с която Европейската комисия (ЕК) глобява американския интернет колос Гугъл поради нарушение на антитръстовата регулация в Европейския съюз (ЕС), оповестяват от комисията.
В формалното си изказване тя показва, че от 2011 година до момента компанията е „ налагала противозаконни ограничавания на производителите на устройства, работещи с Android, и на операторите на мобилни мрежи “, като задачата ѝ е била да ускори своето господстващо състояние в областта на търсачките.

Европейска комисия е дала на Гугъл период от 90 дни, в който да приключи въпросните практики, или ще би трябвало да заплати санкции в размер на до 5 на 100 от междинния дневен международен оборот на компанията майка Alphabet.

“Нашето дело е обвързвано с три типа ограничавания, които Гугъл е налагала на производителите на устройства, употребяващи Android, и на мрежовите оператори, с цел да подсигурява, че интернет трафикът на тези устройства отива към търсачката на Гугъл. По този метод Гугъл е употребила Android като средство за затвърждаване на господстващото състояние на своята търсачка “, разяснява еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По думите ѝ дейностите на Гугъл са попречили на съперниците да вкарват нововъведения и да се конкурират въз основа на качествата си. Същевременно са били ощетени и потребителите, които не са могли да се възползват от ефикасна конкуренция на пазара на мобилни връзки.

„ Това е нелегално според антитръстовите правила на Европейски Съюз “, безапелационна е Вестагер.

Европейска комисия твърди, че Гугъл е желала от производители на мобилни устройства предварителна апаратура на браузъра Chrome, както и на търсачката Гугъл Search. Това е било изискването те да получат лиценз за магазина за приложения Гугъл Play Store.

Освен това компанията е направила заплащания до някои огромни производители и телекоми, в случай че конфигурират авансово и извънредно Гугъл Search на устройствата им. На трето място тя е попречила на производителите на смарт телефони, искащи да конфигурират авансово приложения на Гугъл, да продават устройства, които работят с други възможности на Android, които не са получи утвърждение от самата компания.

Европейска комисия добавя, че Гугъл се радва на господстваща позиция на пазарите за услуги за общо търсене в интернет, за подлежащи на лицензиране операционни системи за умни мобилни устройства, както и при онлайн магазините за приложения за Android.

В решението се показва, че санкцията е толкоз огромна, тъй като се има поради продължителността и сериозността на нарушаването. Рекордната сума е изчислена въз основа на размера на приходите на Гугъл от рекламни услуги в търсачката на устройствата с Android Европейското икономическо пространство.

Американската компания може да бъде обект на цивилен искове за компенсации за вреди, които могат да се заведат в съдилищата на страните членки от всяко физическо или юридическо лице, което е наранено от проблематичните практики на Гугъл, допълват от Европейска комисия.

След оповестяването на санкцията Гугъл разгласи желанието си да апелира рекордната санкция, съобщи Българска телеграфна агенция. " Android сътвори по-голям избор за всички ", а " бързите нововъведения и ниските цениса типичен признаци на мощната конкуренция ", показва компанията. 
По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР